11 redenen waarom je echt never nooit een WordPress thema moet gebruiken!
Het lijkt te mooi om waar te zijn; je schaft relatief kostenvriendelijk of misschien gratis een WordPress thema aan en gaat aan de slag. Maar is het écht een goed idee om aan de slag te gaan met een thema? Heb je alleen naar de ‘voordelen’ gekeken, of zijn er toch adders onder het gras die je over het hoofd hebt gezien?
Van alle websites die online staan én gebruik maken van een Content Management Systeem (CMS), is maar liefst ruim 58% gebaseerd op WordPress (bron W3Techs). De top drie wordt ingenomen door WordPress, Joomla en Drupal (lees ook Micha’s artikel over CMS’en vergelijken). Daarmee is WordPress het meest gebruikte CMS van alle bekende (open source) CMS’en. Ook bij Pixelfarm werken we veel met WordPress; het is gebruiksvriendelijk voor de eindgebruiker, content gericht en Google loves WordPress! In WordPress heb je de optie alles vanaf scratch te ontwikkelen of een zogenaamd thema te gebruiken. Ons advies; doe het niet.
1. 13 in een dozijn, dat wil je niet zijn
Goed, je gaat aan de slag met de (een nieuwe) website! Super leuk en je wilt natuurlijk opvallen tussen het grote aanbod aan websites. Ga dan niet voor een thema, want dan ben je zeker niet uniek. Populaire thema’s zijn soms wel meer dan 1 miljoen keer gedownload…! Met het gebruik van een template loop je dus het risico dat je website sterk lijkt op een reeds bestaande website. Weg merkbeleving of unieke uitstraling!
2. Help, mijn website werkt niet meer!
Ja, dat kan dus ook gebeuren. Je hebt hard gewerkt aan je website, op basis van een thema, maar opeens werkt je website niet (goed genoeg) meer. Ook dit is een nadeel van een thema. Zeker als je een wat ouder thema gebruikt kan dat mogelijke problemen opleveren. Wanneer je een custom WordPress website bij een professioneel bureau laat maken zoals Pixelfarm heb je hoogstwaarschijnlijk ook het onderhoud (in de vorm van een SLA) bij je bureau ondergebracht. Hiermee weet je zeker dat je website, het CMS en alle plug-ins altijd up-to-date zijn en naar behoren werken.
3. Kan die button ook links staan in plaats van rechts?
Misschien heb je het zelf al eens aan den lijve ondervonden, het wijzigen van een thema website: een nachtmerrie. Het heet ook eigenlijk niet voor niets een thema. Iemand anders heeft dus al bedacht hoe de website eruit moet komen te zien en hoe deze moet werken. Natuurlijk, je kan een thema aanpassen, maar hou er wel rekening mee dat zelfs een kleine wijziging ertoe kan leiden dat je website niet meer werkt zoals je wil. Het betekent dat je veel extra tijd moet opnemen om het aan te passen en daarna te testen. Zonde! Die tijd had je aan andere belangrijke zaken kunnen besteden. Vaak werken WordPress thema’s ook met Visual Composer, een tool waarmee je modulair je website kan bouwen. Visual Composer werkt op basis van drag & drop en zo kan je aan de slag met bijvoorbeeld tekstblokken, fotoblokken etc. Dit lijkt misschien een flexibele oplossing, maar ook bij Visual Composer loop je al snel tegen de beperkingen aan.
4. Een toekomstbestendige website ontwikkelen
Met een thema kan je snel van start gaan. Immers, de ontwikkelaar heeft het design al voor je bepaald en de code al geschreven. Maar wat als je bedrijfsactiviteiten veranderen? Bijvoorbeeld, je gaat je diensten ook aanbieden in een webshop. Dan kan het zijn dat je daar geen rekening mee hebt gehouden toen je op zoek ging naar een geschikt thema. Met een op maat CMS ben je in bijna alle gevallen voorbereid op de toekomst en kun je je als ondernemer dus focussen op hetgeen je goed in bent. Dan zorgen wij ervoor dat je online perfect vertegenwoordigd bent.
5. Goedkoop is duurkoop
Er zijn zelfs thema’s die gratis te downloaden zijn. Als je dan geen heel groot budget hebt, dan denk je misschien; top, laten we kosten besparen! Bezint eer ge begint is ons advies in dit geval. Gratis thema’s hebben veelal veiligheidslekken en kunnen verborgen code bevatten. Daarnaast worden gratis thema’s slecht onderhouden en zitten ze slecht in elkaar. Tel daarbij op dat je het risico loopt om door Google bestraft te worden.
Tip: ben je op zoek naar een professioneel bureau om je website te laten ontwikkelen? Lees dan ook eens dit blog: 13 redenen waarom onze klanten ons beoordelen met een 9 of hoger!
6. Hebben we het al over plugins gehad?
Misschien is tot nu toe alles goed gegaan en lijkt het erop dat alles wat we hierboven hebben beschreven niet op jouw website van toepassing is. Je bent druk bezig met het updaten van een van je plugins en dan ineens…BAM… je website werkt toch niet meer. Er kan dus altijd nog een compatibiliteitsprobleem ontstaan met je plugins. Want, je plugin wordt wel geupdate, maar je thema niet. Heb je alsnog een probleem.
7. Help, mijn website is niet vindbaar!
Een nadeel van het gebruiken van een thema is de slechte vindbaarheid van je website. Niet alle thema’s houden rekening met het kunnen invullen van H1’s, meta descriptions, page title’s, etc. Als je dan zoveel tijd, energie en liefde in je website hebt gestopt, dan wil je ook wel gevonden worden. Best wel belangrijk en misschien had dit punt wel op nummer 1 moeten staan.
8. Laden duurt laaaannngggg…
Een van de andere ranking factoren van Google is de snelheid waarmee je website laadt. Thema’s staan erom bekend dat het niet de snelste website zijn. De laadtijd van je website wordt vertraagd doordat er veel onnodige informatie / code in je thema zit waar je hoogstwaarschijnlijk geen gebruik van maakt. Wil je zelf testen hoe snel jouw website is? Dan kan je dan hier doen. In deze audit lees je gelijk ook over andere zaken die niet correct zijn ingesteld op jouw website.
9. Ik heb een vraag, wat nu?
Een groot probleem met het gebruiken van een WordPress thema is dat er weinig tot geen support beschikbaar is bij een groot deel hiervan. Sowieso hebben gratis thema’s helemaal geen technische of customer support. Bij betaalde thema’s kan dat ook beperkt zijn. Knap lastig als je een probleem hebt en geholpen wilt worden.
10. Een thema is ook veilig, toch?
Nee, een thema is niet veilig. Punt.
Ok, toch een kleine toelichting hierop. Het is extreem belangrijk om ervoor te zorgen dat je website veilig is voor gebruikers en niet gehackt kan worden. Hoogstwaarschijnlijk heb je hier zelf niet de kennis voor in huis. Misschien niet een van de meest voor de hand liggende redenen om je website te laten maken door een professioneel bureau als Pixelfarm, maar wel een hele goede.
11. Pixelfarm maakt kick ass websites!
Overtuigd dat je dus never nooit voor een WordPress template moet gaan? Ja he! Ik wil dit artikel afsluiten met een aantal prachtige en functionele websites die nooit met een thema mogelijk gemaakt hadden kunnen worden. Bijvoorbeeld de websites van Rungis, Habeon Architecten, Everest en HDN. Laat je inspireren door deze websites!
WordPress is een CMS die voor veel websites een uitermate geschikte keuze is. Zoals je hebt kunnen lezen is een op maat gemaakte website én content management systeem van levensbelang voor je bedrijf. Wil je eens sparren over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Stuur me dan een bericht en dan neem ik snel contact met je op!
nieuws
Alles wat je wilt weten over SEO, SEA, contentmarketing, social advertising, website-ontwikkeling, branding en meer.
Meer blogs